Het draadloze alarm: eenvoudig en voordelig

Draadloos alarm, ook bekend als radioalarm, werkt volgens het principe van zenden en ontvangen van radiosignalen. Hoewel het draadloos is in termen van overdracht tussen de verschillende elementen van het systeem, moet worden opgemerkt dat de bedieningscentrale (of zelfs de sirene) meestal wordt gevoed door het lichtnet (met een back-up op batterijen). Sommige controlecentra of sirenes worden uitsluitend door batterijen gevoed; in dat geval spreken we van een "volledig draadloos" systeem. In elk geval communiceren de besturingseenheid en de verschillende randapparaten uitsluitend via het draadloze netwerk dankzij de geïntegreerde radioantenne en zendontvanger.
}

De voordelen van het draadloze alarm zijn talrijk.

Ten eerste is het heel eenvoudig te installeren en te gebruiken. Het draadloze alarm vereist weinig montage- of doe-het-zelfvaardigheden. Je hoeft alleen de alarmcentrale en de verschillende detectoren op strategische locaties te bevestigen en vervolgens het hele apparaat en in het bijzonder de detectoren te testen.

Omdat dit kant-en-klare systemen zijn, hoeft de koper meestal geen installateur in te schakelen. Dit heeft een dubbel voordeel: naast de kostenbesparing kent geen enkele derde partij de details en lay-out van het systeem, wat een garantie is voor meer veiligheid.

De installatie van een draadloos alarm is snel, discreet en brengt geen schade toe aan het pand, zoals kan gebeuren bij de installatie van kabels en openingen in de muren bij de installatie van een bedraad alarm. Het draadloze alarm is bijzonder geschikt voor wie zijn huis na de bouw wil uitrusten met een alarmsysteem.

Het gebruik ervan is niet veel ingewikkelder. Eenmaal geïnstalleerd is het huisalarm heel eenvoudig te gebruiken. Over het algemeen biedt het drie basiscommando's: volledige activering, gedeeltelijke activering (geconfigureerd als nachtactivering, d.w.z. als er iemand thuis is) en volledige deactivering.

Een alarm met grote autonomie

Dankzij de autonome batterijvoeding is dit type systeem beschermd tegen toevallige of opzettelijke stroomonderbrekingen. Batterijen worden steeds efficiënter en garanderen deze draadloze systemen een autonomie van ongeveer één tot drie jaar, afhankelijk van de elementen.

Een schaalbaar alarmsysteem

Draadloze alarmsystemen zijn ook schaalbaar en aanpasbaar. Een alarmsysteem kan geleidelijk worden uitgebreid door detectoren, sirenes of camera's toe te voegen, vooral na uitbreidingswerkzaamheden. Het is net zo eenvoudig om een systeem te demonteren als om het te monteren, waardoor je het alarmsysteem mee kunt nemen als je verhuist.

Een voordelig alarm

Tot slot is draadloze technologie uiteindelijk voordeliger dan een bedraad alarmsysteem, dankzij de aanzienlijke besparingen tijdens de installatie.

Draadloze alarmsystemen worden steeds innovatiever, effectiever en betrouwbaarder, maar hun tegenstanders wijzen op de risico's van interferentie door radiogolven. Ze hebben gelijk, maar dit moet worden gerelativeerd. Het is inderdaad altijd mogelijk om geavanceerde frequentiestoorsystemen te verkrijgen om een alarm te neutraliseren, maar dergelijke apparaten zijn niet voor alle inbrekers beschikbaar. De nabijheid van een ziekenhuis, een elektriciteitsleiding of een plaats waar veel frequenties worden gebruikt, kan soms interferentie veroorzaken of het bereik beperken.

Tot slot is het belangrijk om, voordat je voor een draadloos alarm kiest, in gedachten te houden dat het regelmatig onderhouden moet worden: batterijen vervangen en transmissie-ontvangsttesten tussen de verschillende componenten. Het is ook essentieel om altijd de aanbevelingen van de fabrikant te respecteren met betrekking tot het bereik van de apparatuur, dat altijd wordt uitgedrukt "in vrij veld", d.w.z. zonder rekening te houden met obstakels.