Het juiste alarmsysteem kiezen

Het installeren van een centraal alarmsysteem is een geweldige manier om je woning te beschermen. Maar met zo veel opties en modellen op de markt kan het moeilijk zijn om een goed huisalarm te kiezen dat aan je behoeften voldoet. Elk huis heeft zijn eigen unieke kenmerken en vereist een geschikt alarmsysteem.

Om je te helpen de juiste keuze te maken, vind je in onze gids alle informatie die je nodig hebt.

wat is een alarmsysteem?

Voordat we in detail ingaan op de keuze of prijs van een alarmcentrale, is het goed om te onthouden waar dit beveiligingsapparaat uit bestaat. Het bedieningspaneel is het "brein" van je huisalarmsysteem en coördineert alle elementen van je beveiligingssysteem.

Het bedieningspaneel kan op afstand worden geconfigureerd en bediend en bewaakt en regelt het alarmsysteem. Het maakt verbinding met alle detectoren die in het beveiligde gebied zijn geïnstalleerd. Via kabel of radio ontvangt het de informatie die ze verzenden en analyseert het deze snel. Dit bepaalt of er al dan niet een alarm naar de smartphone wordt gestuurd en of de sirenes worden geactiveerd.

De centrale wordt zelden alleen verkocht. Het moet worden gecombineerd met verschillende accessoires om de functionaliteit te garanderen.

Hoe werkt een huisalarmsysteem?

Een huisalarmsysteem is een systeem dat bestaat uit verschillende randapparaten die allemaal bedraad of draadloos verbonden zijn met een alarmcentrale. Bij inbraak werkt het alarmsysteem op deze manier:

  • Bij een probleem waarschuwt de alarmcentrale je door een sms te sturen, te bellen of een melding naar je mobiele telefoon te sturen.
  • Wanneer het alarmsysteem wordt geactiveerd, zijn de detectoren geprogrammeerd om een anomalie te signaleren. Als de indringer beweegt, sturen de detectoren een signaal naar de meldkamer.
  • De glasbreuksensor stuurt ook een signaal naar het bedieningspaneel wanneer het glas wordt gebroken.
  • Als de deur wordt geopend, kan de openingssensor ook het bedieningspaneel waarschuwen
  • Als het alarm wordt geactiveerd, stuurt het bedieningspaneel een alarmsignaal. De sirene kan worden geïntegreerd in het bedieningspaneel of een extra apparaat zijn dat binnen of buiten het huis wordt geplaatst. Een goed alarmsysteem activeert de sirene ook als iemand de sensordraden probeert door te knippen of met het alarm probeert te knoeien.

Het doel van een huisalarm is om de bewoners van hethuis en de buren te waarschuwen, maar vooral ook om inbrekers af te schrikken. Het geluid van de sirene is zeer onaangenaam en laat hen weten dat ze ontdekt zijn.

De verschillende soorten alarmcentrales

Opgemerkt moet worden dat veel merken verschillende modellen alarmcentrales aanbieden. Over het algemeen worden alarmcentrales onderscheiden op basis van de volgende kenmerken

Draadloze of bekabelde verbinding en installatie

  • De draadloze alarmcentrale : deze is het gemakkelijkst te installeren omdat er geen draden nodig zijn. Deze alarmcentrale werkt via golven die verschillende alarmapparaten met elkaar verbinden. Het is ideaal voor een flat of een huurhuis. Het is echter niet het meest veilige systeem. Voornamelijk omdat er batterijen nodig zijn.
  • De bedrade alarmcentrale: dit is een traditioneel systeem dat rechtstreeks op het elektriciteitsnetwerk van de woning wordt aangesloten. Draadloze systemen zijn vaak moeilijker te installeren, maar ze zijn minder gevoelig voor golven en daarom veiliger. Een goed bedraad alarmsysteem is uitgerust met batterijen die het overnemen als de stroom uitvalt.

Transmissiesysteem

Er zijn drie soorten alarmtransmissiesystemen op de markt:

  • GSM-alarmen, die gebruik maken van een mobiele lijn,
  • IP-alarmen, die gebruik maken van een draadloze internetverbinding,
  • PSTN-alarmen, die gebruik maken van het vaste telefoonnetwerk of ADSL

Sommige alarmsystemen bieden ook een gemengde transmissie, d.w.z. PSTN/IP, GSM/IP of PSTN/GSM.

Elk van deze systemen heeft voor- en nadelen.

Wel of niet kiezen voor een aangesloten alarm

Het domotica-alarmsysteem kan op afstand worden bediend en kan worden aangesloten op alle andere domotica-apparaten (inclusief verlichting). Het is het duurste alarmsysteem omdat het gepaard gaat met een volledige domotica-installatie.

De prijs van een centraal alarmsysteem

Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met de prijs van het bedieningspaneel en de bijbehorende accessoires. Controleer of de totale kosten van het alarmsysteem binnen je budget vallen.

Basismodellen kosten rond de €300, terwijl sommige meer complete pakketten meer dan €3.000 kunnen kosten.

Naast de kosten van de hardware moet je ook betalen voor de installatie als je die uitbesteedt aan een installateur, evenals een simkaart en een vaste prijs voor communicatie met het bedieningspaneel.

Een professionele installatie van een bedraad alarmsysteem kost een paar honderd euro. Draadloze modellen zijn eenvoudig te installeren, op voorwaarde dat je bepaalde beveiligingsprincipes respecteert en over goede doe-het-zelfvaardigheden beschikt.

Betrouwbaarheid van het systeem

Om zeker te zijn van kwaliteitsapparatuur, kies je een alarmpaneel dat de NF A2P norm heeft behaald, een echte kwaliteitsgarantie. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen dat alarmsystemen aan deze norm voldoen.

Kies de accessoires die bij uw bedieningspaneel horen:

De alarmcentrale kan uw huis beschermen en inbrekers afweren... maar het kan niet alleen werken. Met de accessoires die je tot je beschikking hebt, kun je alle gevaren en risico's in je huis aanpakken. Vergeet niet dat het alarmsysteem ook kan worden aangesloten op een smartphone of een afstandsbedieningsservice. Zo kun je snel handelen in geval van een inbraak.

Kies bij voorkeur een alarmcentrale waarvoor de fabrikant verschillende accessoires aanbiedt. De mogelijkheid om nieuwe detectoren of accessoires te kopen die compatibel zijn met het bedieningspaneel, stelt je in staat om het beveiligingsapparaat te configureren volgens jouw behoeften en ontwikkelingen. Misschien wil je in de toekomst investeren in extra apparatuur, dus houd daar rekening mee bij de aanschaf van het bedieningspaneel.

Een goed alarmsysteem bestaat meestal uit :

  • meerdere detectoren

Een alarmsysteem zou niet werken zonder detectoren. Starterkits bestaan uit één of twee bewegings- en/of openingsdetectoren. Andere zijn minder essentieel, zoals glasbreuk- en schokdetectoren. Weer andere beschermen je tegen huishoudelijke gevaren: brand-, overstromings- of gaslekdetectoren.

  • een onafhankelijke sirene

Als je alarmsysteem een ingebouwde sirene heeft, is het beter om die op een voor inbrekers onbereikbare plaats te zetten. Voor extra veiligheid kun je een buitensirene installeren die buren waarschuwt en inbrekers snel laat weten dat ze ontdekt zijn. Je kunt ook een aparte binnensirene gebruiken om de ingebouwde sirene door te geven.

Uw behoeften: een essentieel criterium bij het kiezen van een alarmsysteem

Er zijn echter nog veel meer criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een alarmsysteem

Het is belangrijk om te beseffen dat een effectief beveiligingssysteem in de eerste plaats een systeem is dat zich aanpast aan de ruimte waarin het wordt geïnstalleerd.

Uw beveiligingsbehoeften zullen verschillen afhankelijk van of u woont :

  • op de begane grond of op de bovenverdieping
  • een huis of een flat
  • in een huis met één of meerdere verdiepingen
  • in een huis met toegang vanuit een garage
  • of uw huis zich in een inbraakgevoelig gebied bevindt of niet
  • met of zonder huisdieren, die aanwezigheidsdetectoren ten onrechte kunnen activeren als ze meer wegen dan een bepaalde hoeveelheid

En afhankelijk van je wensen

  • interne en/of externe bewaking
  • videobewaking of niet
  • de mogelijkheid om het alarm in bepaalde gebieden uit te schakelen, bijvoorbeeld in slaapkamers

Daarnaast zijn er mogelijke technische beperkingen die verband houden met de verschillende transmissiesystemen. Het heeft geen zin om voor een IP-alarm te kiezen als de internetverbinding vaak traag is of onderbroken wordt.

Om het beste advies voor jouw situatie te krijgen, is onze klantenservice gratis telefonisch bereikbaar. Onze beveiligingsexperts zullen al uw vragen beantwoorden en de juiste producten voor u selecteren uit onze uitgebreide catalogus.

Wij bieden u alarmsystemen van ongeveer 15 verschillende merken. Van de bekendste fabrikanten bevelen wij de volgende merken aan: Atlantic'S, Ajax, Diagral, Somfy of Visonic.

Installeer je alarmcentrale uit het zicht

Om je huis tegen inbraak te beschermen, is het belangrijk om een alarmcentrale uit het zicht te installeren. Het bedieningspaneel mag nooit in de buurt van een deur of een raam worden geplaatst. Op deze plaatsen kunnen ervaren dieven het bedieningspaneel snel uitschakelen voordat het alarm afgaat.

Voor extra bescherming is het echter aan te raden om een alarmpaneel in het midden van het huis of de flat te installeren, zodat het gemakkelijk toegankelijk is voor de eigenaars. Verstop het indien mogelijk op een plank of in een kast. Vermijd metalen kasten bij het zoeken naar de ideale locatie. Het is mogelijk dat het bedieningspaneel niet werkt omdat het geen radiosignaal ontvangt.