De juiste operator kiezen

Het motoriseren van een poort kan je leven gemakkelijker maken, vooral als je een voertuig gebruikt. Je hoeft niet meer uit te stappen om hem handmatig te openen en te sluiten. Een gemotoriseerde poort is ook veiliger. Het is onmogelijk om de poort te forceren zonder de motorisatie te activeren.

Als je een poort wilt motoriseren, moet je een aantal vragen stellen en kiezen tussen verschillende motoriseringssystemen. Hoe motoriseren? Hoe kies je een motorisatiesysteem voor een poort?

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken uit al onze motorisatiemodellen voor poorten.

wat is een poortmotorisering?

Er zijn automatiseringen voor alle soorten poorten: automatiseringen voor draaipoorten, automatiseringen voor schuifpoorten en automatiseringen voor ondergrondse poorten.

Een motoriseringskit voor poorten bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk

Elektrische gelijkstroommotoren of motorreductoren zijn snellopende motoren die de poortvleugels aandrijven. Aan deze motor is een tandwiel gekoppeld dat de draaisnelheid vermindert, vandaar de naam motorreductor. Aan het einde van het tandwiel bevindt zich het rondsel dat de arm aandrijft, wat een cilinder of een worm kan zijn.

De motoren worden gevoed met een spanning van 12 V, 24 V of 240 V. De motorspanning kan verschillen van de voedingsspanning van het systeem. Dit komt doordat de meeste elektronische borden gevoed worden door een transformator die gevoed wordt met 240 V en een stroom levert van 12V of 24V. De stroom van de transformator voedt het hele systeem in het geval van 12V of 24V aandrijvingen. In het geval van 240 V-aandrijvingen levert een op de printplaat geïntegreerde transformator de stroom aan de verschillende apparaten.

De printplaat is het hart van de regelaar. Het regelt de stroomtoevoer naar de motoren, bepaalt de bedieningsrichtingen en zorgt voor de veiligheid van de installatie. De printplaat wordt bestuurd door een afstandsbediening of een ander afstandsbedieningssysteem.

Соmmеnt сhоіѕіr motorisation according to your роrtаіl?

Het type poort

De keuze van de poort is belangrijk, omdat de te gebruiken automatisering afhangt van het model poort, het gewicht en de breedte ervan.

Als je een draaipoort hebt, moet je rekening houden met het materiaal van de poort. Als de poort gemaakt is van PVC, zal ze licht en minder resistent zijn. Een stalen poort is sterk, maar vereist een krachtigere aandrijving omdat ze zwaarder is. In een winderige regio zal een dubbele poort gevoeliger zijn voor wind, dus zal de aandrijving nog krachtiger moeten zijn.

Er zijn ook schuifpoorten, die maar één vleugel hebben en zijwaarts openen. Ze zijn erg handig als er niet genoeg ruimte in de tuin is.

Keuze van openingsrichting

Voor een schuifpoort moet er aan beide kanten van de poort voldoende ruimte zijn om ze te openen.

Voor draaipoorten moet je rekening houden met de openingsrichting, naar binnen of naar buiten, en de grootte van de vleugels.

Vermogen kiezen

Bij de keuze van het vermogen (en dus van de geschikte voeding) moet rekening worden gehouden met verschillende parameters:

  • Het gewicht van de poort
  • De lengte van de poort
  • De weerstand van de poort en de motorisatie
  • De gebruiksfrequentie
  • De verschillende mogelijke besturingen voor het openen: afstandsbediening, kastje met code, sleutel of plaat.

Al deze parameters beïnvloeden de spanning die nodig is om de motorisatie goed te laten werken.

Voor grote poorten worden over het algemeen krachtige automatiseringssystemen met een spanning van 230 V aanbevolen. Of de voeding nu 12, 24 of 240 V is, het is altijd aan te raden om een alternatieve voeding te voorzien in geval van een stroomstoring.

De verschillende types deurautomaten

De grootste van alle types

Dit systeem is geschikt voor vleugelpoorten. Ongeacht het materiaal is de armaandrijving geschikt voor houten of ijzeren poorten, zwaarder of lichter, tot 500 kg en 5 m totale lengte. Het is het eenvoudigste aandrijfprincipe omdat de krachten die op de poorten worden uitgeoefend minimaal zijn en aangepast aan de beweging van de poort.

Dit type aandrijving bestaat uit 2 knikarmmotoren:

  • De ene wordt " hoofdmotor " genoemd omdat de elektronische kaart en de elektrische transformator erin geïntegreerd zijn
  • De ene wordt "hoofdmotor" genoemd omdat de elektronische kaart en de elektrische transformator erin geïntegreerd zijn; de andere wordt " slave motor " genoemd omdat de elektronische kaart er niet in geïntegreerd is.

Bij zwenkarmmotoren zijn de aanslagen soms in de motoren geïntegreerd. Hierdoor zijn er geen stops op de vloer nodig.

Deze motoren zijn echter omvangrijk. Er is een ruimte van 1 m nodig, waarvan 50 cm voor de afstand van de openingsarmen en 50 cm voor de veiligheid. Er zijn aandrijvingen beschikbaar voor poorten met scharnierende armen die zowel naar binnen als naar buiten kunnen openen en sluiten.

Mоtоrіѕаtіоn met cilinders

Dit type motorisering kan worden geïnstalleerd op poorten met 2 vleugels. Het is raadzaam om een motorisatie met cilinders te installeren als de poort tot 400 kg weegt en een totale lengte van minder dan 5 meter heeft. Dit is een systeem voor middelzware poorten. De installatie is discreter dan die van een traditionele armaandrijving.

Deper-cilinder- of schroefaandrijving is gebaseerd op de beweging van een bewegend onderdeel dat een slede wordt genoemd. De slede is bevestigd aan een beugel die aan de poortvleugel is vastgeschroefd. Als de schroef in één richting draait, beweegt de slede naar het einde van de cilinder; als de schroef in de tegenovergestelde richting draait, beweegt de slede naar achteren. Het is deze beweging van de slede die een sluitdruk of openingstractie uitoefent op het deurblad.

Vergeleken met de armaandrijving neemt de cilinderaandrijving minder ruimte in beslag. Bij de installatie van de motoren moet echter rekening worden gehouden met de positie van de scharnieren op de stijlen. Cilinderaandrijvingen zijn ook eenvoudiger te onderhouden: regelmatig smeren van het wormwiel is voldoende voor een normale werking.

Mоtоrіѕаtіоn voor роrtаіl соulіѕаnt роrtаіl соulіѕаnt

De keuze voor een aandrijving voor schuifpoorten is ideaal voor brede ingangen. De keuze van deze installatie hangt af van het gewicht en de lengte van de poort. De kracht moet voldoende zijn om de poort te openen en te stoppen zonder de vleugel te vervormen of te stuiteren.

Bij deze aandrijving wordt een tandwiel op een heugelgeleider aangedreven door de motor. Afhankelijk van de draairichting van de elektromotor draait het rondsel in beide richtingen. De poort wordt niet belast omdat de aandrijving de poortvleugel volgt in zijn natuurlijke beweging.

Van tijd tot tijd is echter klein onderhoud nodig:

  • Controleer regelmatig de werking van de heugelgeleiding, het niveau ervan en de vastheid van de bevestigingsschroeven van de poort.
  • Controleer of de geleider niet geblokkeerd wordt door stenen of takken.

Als u ervoor kiest om een schuifpoort te motoriseren, moet u rekening houden met de grootte van uw poort, de positie ervan en de ruimte eromheen.

Vervolgens moet je de openings- en sluitingsrichting van de poort kiezen. Zo kunt u de motor links plaatsen als de poort naar links opent of rechts als de poort naar rechts opent.

Mоtоrіѕаtіоn van de ondergrondse poort

Door te kiezen voor een motorisering voor ondergrondse poorten, kiest u voor een discreter en betrouwbaarder systeem. De motor wordt verborgen in een funderingsdoos, die op zijn beurt onder de poort wordt begraven. De motor zit verborgen in een funderingskast, die op zijn beurt onder de poort begraven zit, waardoor hij uiterst discreet is.

Het heeft ook het voordeel dat het duurzamer is. Het feit dat hij in de grond begraven zit, vermindert het risico op slijtage of schade door het weer.

De enige nadelen zijn de moeilijke installatie en de hogere kosten in vergelijking met een traditioneel schuif- of draaisysteem.

Accessoires voor de aandrijving

Als je eenmaal het type motorisatie voor je poort hebt gekozen, is bepaalde apparatuur essentieel om het gebruik ervan te vergemakkelijken.

Fotocellen voor poorten

Bij een obstakel kunnen ze de poort automatisch blokkeren, bijvoorbeeld de doorgang van een voetganger of een fiets.

Knipperlichten voor poorten

Knipperlichten voor poorten zijn verplicht als de poort naar buiten opengaat. Ze waarschuwen nabije voertuigen zodat ze zichtbaar zijn wanneer ze het huis verlaten.

De afstandsbediening van de poort

Om het gebruik te vergemakkelijken, kunt u met de afstandsbediening de activering van de motorisatie op afstand bedienen. Veel merken bieden kleine modellen aan die aan een sleutelhanger kunnen worden bevestigd.

Batterijondersteuning

Als de stroom uitvalt, neemt de back-upbatterij het over en kan de poortaandrijving blijven werken.

Er zijn ook aandrijvingen met zonnepanelen die de installatie van kabels vermijden. Deze motoren zijn uitgerust met een batterij die de automatisering van stroom voorziet.

Bij CFP Sécurité verkopen we ook andere accessoires, die erg handig zijn als u een van de onderdelen van uw automatisering moet vervangen: rek, elektronische kaart of motor.

Neem voor meer gemoedsrust bij het kiezen van uw automatisering contact op met onze experts. Ze zijn gratis telefonisch bereikbaar en kunnen je helpen het systeem te kiezen dat het beste bij jouw situatie en budget past.