Het juiste type alarmtransmissie kiezen

Veel particulieren of professionals vinden het moeilijk om het juiste alarmsysteem te kiezen. Hoewel ze allemaal dezelfde functie hebben, werken niet alle alarmsystemen op dezelfde manier.

Een huisalarm is uitgerust met :

  • een centraleeenheid die het apparaat bestuurt. Deze is verbonden met het vaste of mobiele telefoonnetwerk, of met het internet,
  • verschillende inbraakdetectoren die via radiogolven met de centrale eenheid communiceren,
  • een zender die het alarm activeert door gesproken berichten, tekstberichten of telefonische meldingen te verzenden

Het type transmissie staat centraal in deze verschillen. Er zijn drie hoofdtypen alarmen op de markt

  • gSM-alarmen, die een mobiele lijn gebruiken,
  • iP-alarmen, die gebaseerd zijn op een draadloze internetverbinding
  • en PSTN-alarmen, die gebruik maken van het vaste telefoonnetwerk of ADSL.

Het kiezen van de meest veilige methode hangt dus af van je budget, de betrouwbaarheid van het apparaat, de configuratie van je thuisnetwerk en het comfort dat je zoekt. Ontdek in deze gids de essentiële details over de soorten alarmtransmissie om je opties uit te breiden.

RTC-alarmtransmissie

wat is een RTC-alarmtransmissie?

Een RTC-alarm is rechtstreeks aangesloten op het telefoonnetwerk thuis via een kastje, een modem of rechtstreeks op uw lijn.

Hoewel dit het oudste alarmsysteem is, blijft het een van de meest betrouwbare beveiligingsmiddelen. Het maakt gebruik van het vaste telefoonnetwerk en/of radiogolven om alarmen te versturen naar vooraf opgenomen ontvangers of naar de meldkamer op afstand.

Dit alarm is ideaal voor bedrijven. Voor particulieren zou een combinatie met een GSM/GPRS-zender helpen om de veiligheid te verhogen in het geval van een storing.

wat zijn de voordelen van RTC-alarmtransmissie?

Alarmen met PSTN-transmissie zijn de meest betrouwbare alarmsystemen.

Bij een alarm kan met dit systeem een spraakbericht worden verzonden naar één of meerdere nummers. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om politie-, brandweer- en ambulancenummers op te nemen.

wat zijn de nadelen van RTC-alarmtransmissie?

Alarmen met PSTN-transmissie zijn afhankelijk van de telefoonlijn. Daarom kunnen gebruikers worden aangevallen als de stroom uitvalt door werkzaamheden of door inbrekers zelf.

GSM/GPRS alarmtransmissie

wat is een GSM/GPRS alarmtransmissie?

Alarmen met GSM/GPRS-transmissie zijn momenteel de veiligste en meest betrouwbare alarmen voor gebruikers.

Het gebruik ervan vereist een specifieke SIM-kaart die in de daarvoor bestemde sleuf moet worden geplaatst. Net als bij een telefoon waarschuwt het transmissiesysteem de betrokken persoon of personen in geval van inbraak of poging tot inbraak in huis via het mobiele telefoonnetwerk.

wat zijn de voordelen van GSM/GPRS alarmtransmissie?

De transmissiemethode GSM/GPRS is vergelijkbaar met die van een telefoon. Het heeft een uitstekendestabiliteit en transmissiesnelheid.

Een GSM/GPRS alarmtransmissie waarschuwt de getroffen personen met een telefoontje en een bericht op het moment van het incident.

Sommige GSM-alarmmodellen kunnen ook op afstand worden bediend. Dit betekent dat je verbinding kunt maken met het alarm, zelfs als je enkele kilometers van huis bent.

Dankzij de SIM-kaart die de nodige gegevens bevat, is dit model volledig autonoom. Het blijft zelfs werken als de stroom uitvalt of de telefoonlijn uitvalt.

Draadloze GSM-alarmen zijn eenvoudig te installeren en te configureren. Ze hebben ook het voordeel dat ze gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd en vervangen in geval van een verhuizing.

wat zijn de nadelen van het verzenden van een GSM/GPRS-alarm?

Hoewel dit alarm zeer effectief is, is het niet immuun voor interferentie.

Interferentie is het meest gebruikte middel door inbrekers om communicatieapparatuur te neutraliseren. Het is daarom belangrijk om alarmen te kiezen die pogingen tot interferentie automatisch detecteren en reageren door een alarm te verzenden of de beveiligingsmodus in te schakelen.

Het tweede nadeel van dit alarm zijn de hogere kosten in vergelijking met andere systemen.

Details over GSM-alarmen en M2M (machine-to-machine) SIM-kaarten

wat is M2M (Machine To Machine) alarmtransmissie?

GSMalarmen zijn gebaseerd op het M2M systeem. In het kort zorgt dit systeem voor de beveiliging van je huis door een communicatie tot stand te brengen tussen je telefoon en de alarmcentrale.

Dankzij de technologische vooruitgang kunnen machines met elkaar communiceren, vandaar de naam M2M (Machine to Machine). Zonder menselijke tussenkomst verzamelen ze gegevens en wisselen die uit van de ene terminal naar de andere.

Op het gebied van beveiliging is dit een voordeel omdat het de overdracht van informatie zonder enige onderbreking vergemakkelijkt.

Het is handig voor professionals die op bouwplaatsen werken en voor bedrijven (winkels, gebouwen, kantoren, magazijnen, industrieën, cafés, apotheken, enz.)

wat zijn de voordelen van M2M (machine-to-machine) alarmtransmissie?

Met dit alarm dat is uitgerust met M2M-transmissie, kun je de beveiliging van je huis op afstand controleren en bewaken. Je ontvangt meldingen op je smartphone, of het nu gaat om zelfcontrole of om een inbraak. Het systeem informeert ook de bewakingscentrale of de geconfigureerde nummers in geval van een alarm.

In het geval van een signaalonderbreking wordt de M2M-transmissie automatisch doorgegeven aan een andere operator om de continuïteit van de service te garanderen (als je de multi-operator optie hebt). Dit garandeert op elk moment een bijna onfeilbare bescherming.

wat zijn de nadelen van M2M (machine-to-machine) alarmtransmissie?

Het enige kleine nadeel van alarmen met M2M transmissie is dat, afhankelijk van het aanbod dat u kiest, het aantal oproepen en sms'jes beperkt is.

Je vindt twee verschillende modellen op onze website:

  • Een M2M SIM kaart voor GSM SFR alarm met spraak en SMS opties
  • Een M2M SIM kaart voor IP/GSM alarm met meerdere operatoren en spraak, SMS en data opties

Dit betekent dat het op voorhand moet worden overwogen voor veeleisende mensen die op de hoogte willen worden gebracht van elke activiteit in hun huis.

Bovendien is voor dit type transmissie een abonnement op een extra pakket nodig. Je moet een paar euro per maand betalen (tussen €4,99 en €5,99 op onze website) om een goede communicatie tussen de centrale en je telefoon te garanderen

Het is ook belangrijk om een M2M simkaart te kopen en geen klassieke simkaart. Hoewel ze er identiek uitzien, hebben de twee simkaarten twee heel verschillende toepassingen, die telefoonoperatoren specificeren in hun algemene verkoopvoorwaarden. Ga voor meer informatie naar onze pagina over M2M SIM-kaarten.

Alarmtransmissie via IP

wat is alarmtransmissie via IP-communicatie?

In tegenstelling tot PSTN- of GSM/GPRS-systemen maakt dit type alarm geen gebruik van het telefoonnetwerk om te communiceren, maar van het internet.

Meer recent op de markt is de centrale eenheid van deze apparatuur uitgerust met een IP (Internet Protocol) zender en maakt rechtstreeks verbinding met de internetbox.

Dit alarm is ideaal voor het monitoren van het beveiligingssysteem. Voor de beste resultaten is het raadzaam om het gebruik ervan te combineren met een alarm met PSTN- of GSM/GPRS-transmissie.

wat zijn de voordelen van IP-alarmtransmissie?

Een van de voordelen van alarmen met IP-transmissie is dat ze gebruikt kunnen worden met andere apparaten. Ze kunnen worden aangesloten op rolluiken, verlichtingssystemen, IP-camera's, video-intercomsystemen, aangesloten sloten, enz.

Dit maakt het mogelijk om de veiligheid in huis te optimaliseren door bijvoorbeeld het automatisch sluiten van deuren en rolluiken en het activeren van verlichting bij alarm te programmeren.

Volgens de fabrikant zal het mogelijk zijn om al deze functies vanuit één applicatie te bedienen.

Bovendien zijn er geen kosten voor communicatie, omdat de transmissies via internet verlopen.

wat zijn de nadelen van alarmtransmissie via IP-communicatie?

Een van de nadelen van dit alarm is dat het niet zonder internet kan werken.

Aan de ene kant is een stabiel netwerk nodig, omdat constante reboots of onderbrekingen de veiligheid van het huis in gevaar kunnen brengen en het kwetsbaar kunnen maken voor een inbreker. Een betrouwbare verbinding is vereist.

Aan de andere kant, zelfs met maximale bescherming (wachtwoord van 24 tekens, multifactor-identificatie), is hacken een angstaanjagende bedreiging.

Tot slot maakt het praktische karakter de prijs van dit systeem nog duurder dan die van het alarm met GSM/GPRS-transmissie.

Tot slot

Wat de transmissiewijze van uw huisalarm ook is, het doel is om uw huis te beschermen. We raden je aan om je alarmsysteem te kiezen op basis van

  • De grootte van uw huis, de locatie en configuratie
  • Uw bewakingsbehoeften: binnen en/of buiten
  • Het gewenste installatie- en beheergemak
  • Je budget

In elk geval kan ons team van adviseurs uw vragen beantwoorden. Neem indien nodig gratis telefonisch contact met hen op.