hoe stelt u uw videobewakingssysteem samen?

Stel uzelf de juiste vragen bij het kiezen van uw videobewakingssysteem

  • is het systeem bedoeld voor videobewaking van een huis of een bedrijf?
  • welk gebied wordt gefilmd?
  • is de videobewaking continu of af en toe?
  • wordt het alarmsysteem bedraad of draadloos?
  • digitaal of analoog?
  • hoeveel camera's en welk type?
  • iP-camera's, infrarood, gemotoriseerd, bewegingsdetectie?
  • wat zijn de vereisten voor opslag en weergave van de video?

Al deze vragen zullen u helpen om de videobewakingsoplossing te kiezen die het beste bij uw behoeften past.

Een videobewakingssysteem kiezen op basis van uw behoeften

Een videobewakingssysteem bestaat uit drie elementen: camera's, recorder en monitor.

Bewakingscamera's

Afhankelijk van het gebruik kunnen verschillende soorten camera's worden gekozen. Eerst moet het type technologie worden gekozen: digitaal of analoog. Analoge systemen worden steeds minder aanbevolen, maar bieden het voordeel dat ze werken met SECAM-compatibele apparatuur (kathodestraalbuizen, videorecorders). Analoge camera's worden vaak gebruikt als aanvulling op oudere videobewakingssystemen.

Tegenwoordig zijn digitale camera's de norm en dit is in 99% van de gevallen het aanbevolen modeltype. Afhankelijk van de locatie van de camera en het gebruik ervan, moet het meest geschikte model worden gekozen. Sommige camera's zijn speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis. Ze zijn bestand tegen temperatuurschommelingen en vochtigheid en zijn uitgerust met infrarooddiodes om op donkere plaatsen of 's nachts te kunnen werken. De infraroodfunctie is ook beschikbaar en steeds vaker aanwezig in cameramodellen voor binnen. Deze camera's staan bekend als nachtzichtcamera's omdat de infrarooddiodes weinig licht compenseren. Het infraroodbereik varieert van 15 tot 80 meter, afhankelijk van het model.

Beeldkwaliteit is ook een belangrijk criterium. Of het nu een analoge of digitale camera is, het is belangrijk om rekening te houden met de technische kenmerken om beelden van de juiste kwaliteit te krijgen voor het beoogde doel. Hoe hoger de resolutie van een beeld, hoe beter de kwaliteit. In het geval van digitale camera's verdienen HD-modellen de voorkeur als je gedetailleerde kleurenbeelden met een hoog contrast wilt.

Motorisatie is een optie waarmee een enkele camera vanuit meerdere hoeken kan opnemen. Deze optie verhoogt de efficiëntie van het systeem door dode hoeken te verkleinen. Deze optie is vooral handig als het systeem is aangesloten op een videobewakingscentrale. Als er geen operator is die de PTZ-camera bedient, is het beter om voor twee vaste camera's te kiezen.

Netwerkcamera's of IP-camera's zijn de technologische standaard die op het punt staat alle andere te vervangen. Zoals de naam al zegt, worden deze camera's aangesloten op het thuisnetwerk, d.w.z. op een ADSL PBX of een PC die op het netwerk is aangesloten. Hoewel ze aanzienlijk meer kosten dan andere camera's, hebben ze het voordeel dat ze heel eenvoudig te installeren zijn dankzij draadloze en plug-and-play technologie en gebruiksgemak dankzij afstandsbediening en raadpleging vanaf elk type netwerkterminal (pc, smartphone, tablet, enz.)

Beeld- en video-opslag

De recorder is het hart van het videobewakingssysteem. Tegenwoordig worden beelden en video's opgeslagen op digitale recorders, ongeacht het type camera (analoog of digitaal). De recorder recupereert het digitale signaal of digitaliseert het analoge signaal. Deze gegevens worden vervolgens gecomprimeerd en gearchiveerd of via het netwerk verzonden om bekeken te worden.
De keuze van het recordermodel hangt voornamelijk af van het aantal camera's dat erop aangesloten moet worden. Er moet ook rekening worden gehouden met de opslagcapaciteit, die kan worden gewijzigd door de harde schijf van de recorder te vervangen. Naast opslag- en transmissiefuncties kunnen recorders worden gebruikt om camera's te besturen, hun beeld op afstand aan te passen, PTZ-camera's te bedienen, tijdsintervallen te programmeren, enz. Naast opslag- en transmissiefuncties kunnen recorders worden gebruikt om camera's te besturen, hun beeld op afstand aan te passen, PTZ-camera's te bedienen, triggerintervallen in te stellen, de gevoeligheid van bewegingsdetectietriggers aan te passen en de kwaliteit van beelden en video in te stellen.

Beelden die door een digitale recorder worden verwerkt, worden gecodeerd en gecomprimeerd om hun gewicht te verminderen. Om verouderde modellen te vermijden, wordt aanbevolen om een recorder aan te schaffen die compatibel is met de huidige coderingsstandaard: H264.

Visualisatie van beelden en video's

Met IP-camera's kun je videosequenties en beelden visualiseren op elk scherm van een terminal met internetverbinding. Deze functie is handig als je het videobewakingssysteem wilt raadplegen vanaf een iPhone, een smartphone, een tablet, een computer of zelfs een IP-tv. Het kan handig zijn voor incidentele vragen, zoals het verduidelijken van een vraag wanneer er een alarm afgaat.

Voor regelmatiger gebruik is een speciale interface geschikter: de videobewakingsmonitor. Een LCD-scherm is perfect geschikt voor deze taak. We hebben een reeks LCD-schermen geselecteerd die voldoen aan de specifieke eisen van videobewaking: een standaardformaat van 18,5" waarmee duidelijke beelden kunnen worden doorgegeven, zelfs in mozaïekmodus (een scherm dat bijvoorbeeld 4 beelden van verschillende camera's weergeeft), een definitie en contrastverhouding waarmee details kunnen worden geïdentificeerd, en een mat antireflectiescherm om vermoeidheid van de ogen te voorkomen.