hoe installeer je de motorisatie van een rolluik?

Een gemotoriseerd rolgordijn heeft veel voordelen. Het maakt het gedoe van openen en sluiten met een zwengel overbodig. Dit systeem biedt meer comfort.

Bovendien wordt de motor van een rolluik in de rolluikkast geïnstalleerd, waardoor de esthetiek van je rolluik behouden blijft. De motorisatie van het rolluik kan bedraad of draadloos zijn.

Je kunt het zelf installeren door een paar belangrijke stappen te volgen. Lees meer in onze gids.

De principes van een rolluik

Maar voordat je de motor van je rolluik installeert, moet je weten waar hij van gemaakt is en hoe hij werkt.

De onderdelen van een rolluik

Een rolluik bestaat uit de volgende elementen

  • een rolluikkast
  • een frame
  • geleiders waarop de jaloezie wordt gewikkeld, bestaande uit scharnierende lamellen
  • En een rolluik, bestaande uit lamellen van PVC, aluminium of composietmateriaal

Werking van een rolluik

Een gemotoriseerd rolluik is eenvoudig te bedienen. Het is ook mogelijk om automatische bediening en programmering te installeren. Het gemotoriseerde rolluik kan worden aangesloten op je domoticasysteem voor nog meer gemak.

Het is een elektrische motor die een rolluik omhoog en omlaag brengt. De stroombron kan een elektrisch paneel of een zonnepaneel zijn. Als de bron het elektrische paneel is, moet de aansluiting voldoen aan de geldende normen. De bedrading moet er dan voor zorgen dat de stroom van het bedieningspaneel, de aansluiting op de rolluikmotor en de aansluiting op de omvormer komt, tenzij de motor op afstand wordt bediend.

De jaloezie wordt dan om een horizontale as opgewonden en afgewikkeld. De lamellen worden om deze as gewikkeld, ook wel de wikkelbuis genoemd. Tijdens het wikkelproces worden de lamellen verborgen en beschermd in de cassette.

Eenmaal afgerold kan het rolgordijn een geperforeerd paneel of een ondoorzichtig paneel vormen, afhankelijk van de mate van sluiting van de lamellen.

De verschillende soorten rolluiken

Het rolgordijn wordt in geopende toestand op een buisvormige as gewikkeld en in gesloten toestand afgerold.

Er zijn drie soorten rolluiken:

  • Cassette rolgordijnen: bij dit type rolgordijn bevindt de wikkelbuis zich boven het raam en is in de muur geïnstalleerd. De kast en het systeem zijn toegankelijk van buiten het gebouw
  • Traditionele boxrolluiken: de box bevindt zich altijd boven het raam en is toegankelijk via de gevel
  • Geïntegreerde rolluiken of "bay unit": dit type rolluik is een enkele unit met een kast en geleiders die in het raam geïntegreerd zijn.

Motorisatie van een handmatig rolgordijn

Als je handmatige rolgordijn wordt bediend met een directe aandrijving, slinger of riem, hoef je de instelling niet te wijzigen om het te motoriseren.

Het rolluik blijft zoals het is: alleen de wikkelas wordt vervangen door een andere specifieke as, een cilindrisch of achthoekig telescopisch model dat de buismotor bevat waarmee het rolluik kan worden gemotoriseerd.

Keuze van de motorisatiekit voor rolluiken

De kit moet compatibel zijn met de kenmerken van uw rolluik, want een te kleine motor kan het openings- of sluitingsmechanisme van het rolluik niet aandrijven.

Daarom moet u het volgende meten

  • de breedte van het rolluik
  • de hoogte
  • het gewicht

Deze metingen zijn nodig om het meest geschikte motorisatiemodel te kiezen. De metingen moeten worden uitgevoerd met het rolluik omlaag. Het gewicht van het rolluik bepaalt het motorvermogen dat nodig is om de installatie veilig te openen.

Als het rolluik groot is, meer dan 1,8 m breed, moet je weten dat sommige kits een verlenging van de axiale buis bieden.

De kit moet bevatten :

  • Een motor die het openen en sluiten van de installatie kan bedienen
  • Een adapter voor de kop om de buis aan te drijven en een verbindingsring
  • Een beugel om de motor te bevestigen en een pin

Als het aandrijfsysteem bedraad is, bevat de kit een besturingssysteem of een omvormer.

Als de motor draadloos is, bevat de kit een elektronische besturingsmodule en een afstandsbediening voor afstandsbediening.

Als het een geïntegreerde jaloezie of een erker is, is de juiste motorisatie verkrijgbaar bij de vakhandel. Het bijzondere is dat het motorsysteem in de buis geïntegreerd is.

Je kunt ook kiezen of de motor met een kabel of met een afstandsbediening wordt bediend. Afstandsbediening wordt aanbevolen omdat deze kan worden aangesloten op een domoticasysteem.

Maar welk type motor je ook kiest, met kabel of met afstandsbediening, je moet een kabel installeren om hem aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Je elektrische rolluikmotor installeren: installatiestappen

Ongeacht het type rolluik, moet u ervoor zorgen dat de motor compatibel is met uw rolluik, wat betreft buisgrootte en gewicht.

Volg de onderstaande stappen om uw rolluikmotor correct te installeren. Deze stappen zijn indicatief en kunnen afhankelijk zijn van het gekozen model. Raadpleeg altijd de handleiding van het product.

Voor meer gemak kan de installatie door een vakman worden uitgevoerd, mits een meerprijs van € 100 wordt voorzien.

Stap 1: om veiligheidsredenen moet de stroomtoevoer naar het huis worden uitgeschakeld.

Stap 2: verwijder de rolluikkast.

Hiervoor moet je de schroef verwijderen die de voorkant van de rolluikkast vasthoudt en hem eruit halen. Als het een tunnelbox is, verwijder dan het toegangsluik aan de buitenkant. Als de kast eenmaal open is, maak hem dan schoon. Een opeenhoping van stof kan ervoor zorgen dat de motorisering niet goed werkt.

Stap 3 : Rol het rolluik uit om bij de bevestigingslipjes van de eindlamellen te komen.

Om bij de bevestigingslipjes te komen, bedient u de slinger, riem of stang om de jaloezie volledig te laten zakken.

Daarna moeten ze losgedraaid worden om de jaloezie van de as te scheiden. De vergrendelingslipjes worden dan ontgrendeld. Als je rolgordijn is uitgerust met een zwengel of band, kun je de bevestigingsbeugel verwijderen omdat je deze niet meer nodig hebt. Verwijder vervolgens voorzichtig het rolgordijn en de bevestigingsbeugels.

Stap 4 : Verwijder de as van het rolluik.

Markeer hiervoor de exacte positie op de twee beugels links en rechts. Verwijder de beugels aan beide zijden van het rolluik zonder de beugels aan te raken. Verwijder vervolgens de rolluikas en de lier. Verwijder de aanslagen.

Maak nogmaals van de gelegenheid gebruik om het stof van de bovenkant van het rolluik te verwijderen.

Stap 5 : Zet de opwindbuis weer in elkaar.

Monteer de aanslag en vervolgens de motor op de beugels op het exacte punt waar de markering met de stift is aangebracht. Plaats de motor, afhankelijk van de voeding, aan de ene of de andere kant en sluit de kabels aan op de voeding.

Stap 6 : Sluit de kabel aan op de voeding.

Let erop dat de voeding van het rolluikmotorsysteem via het bedieningspaneel tot stand moet worden gebracht. In geen geval mag ze worden aangesloten op andere stopcontacten. Het is niet aan te raden om hem aan te sluiten op een verlichtingsnetwerk of op een stopcontact.

Als de motoriseringskit draadloos is, is de elektrische aansluiting gemakkelijker te installeren. In het geval van een draadloze automatisering moet alleen de motor worden aangesloten op het elektriciteitsnet. In het geval van een bedrade kit moet ook de omvormer of de onderbreker worden geïnstalleerd.

Stap 7 : Pas de eindschakelaars en aanslagen aan.

Druk met de afstandsbediening tegelijkertijd op de toetsen omhoog en omlaag. Het rolluik beweegt kort naar voren en naar achteren. Druk op de omlaag-knop en als het rolluik omhoog beweegt, wordt de draairichting omgekeerd. Het rolluik gaat omlaag en de onderste eindpositie wordt vastgelegd. Ga voor de bovenste eindpositie op dezelfde manier te werk.

Stap 8: plaats de doos terug en zorg ervoor dat alle elementen goed vastgeschroefd zijn.

Stap 9: programmeer tot slot de afstandsbediening (vergeet de batterijen niet).

Voor een correcte installatie van de rolluikmotorisatiekit is het belangrijk dat u de instructies aandachtig leest. Als je rolluik een ouder model is, moet je de installatie aanpassen.

Ons assortiment rolluikmotoriseringen bij CFP Sécurité

Op onze website bieden we vijf merken rolluikmotorisatie aan. Het merk met de meeste keuze is het Franse merk Somfy, met bedrade en draadloze modellen.

Onze catalogus bevat ook de volgende merken: Came, Delta Dore, Nice Home en Thomson.

Om het beste advies voor jouw situatie te krijgen, is onze klantenservice gratis telefonisch bereikbaar. Onze experts beantwoorden al je vragen en selecteren de juiste producten uit onze catalogus.