Een alarminstallatie voorbereiden

Inbraken nemen toe en je denkt erover om een beveiligingssysteem aan te schaffen. Denk goed na voordat je het aanschaft. We raden je aan om snel een diagnose te stellen van het beveiligingsniveau van je huis en te beginnen met het identificeren van kwetsbare punten.

Stel jezelf de juiste vragen voordat je een alarm installeert

  • brengt de omgeving waar je woont risico's met zich mee: onveiligheid, vandalisme, diefstal?
  • staat de toegang tot uw huis onder "natuurlijk toezicht": waakhond, buren, politiebureau?
  • bevindt uw woning zich op de begane grond of op de bovenverdieping?
  • hoeveel mogelijke ingangen heb je?
  • is de omgeving van uw woning goed verlicht?
  • bent u vaak van huis?
  • hoeveel waardevolle spullen heb je?

Al deze vragen zullen je helpen bij je keuze: welke detectoren, een sirene, een videobewakingssysteem?

Selectie van alarmsysteemelementen op basis van kwetsbaarheden

Een alarmsysteem kan drie verschillende zones beveiligen: de perimeterzone, de perimeterzone en het interieur van de woning.

De perimeterzone

Dit is het gebied vanaf het hek tot aan het huis. Je huis is waarschijnlijk al uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals hekken, poorten, heggen, deuren en keypads. Deze zone kan worden versterkt in de volgende gevallen: eengezinswoning, woning met één verdieping, grote woning of tweede huis.
De middelen om deze zone te versterken zijn infraroodbarrières, externe bewegingsmelders en bewakingscamera's.

Er moet echter rekening worden gehouden met bepaalde beperkingen. Om buitendetectoren te installeren, moet het huis volledig omheind zijn en moet je ervoor zorgen dat de gekozen detectoren en hun locatie rekening houden met de aanwezigheid van dieren. Buitendetectoren zijn veel duurder dan binnendetectoren omdat ze robuuster moeten zijn, om bestand te zijn tegen het weer buiten, en geavanceerder, om vals alarm te voorkomen. Hun installatie is ook onderhevig aan beperkingen in verband met de mogelijke aanwezigheid van vegetatie: een detector moet een open veld hebben in zijn detectiezone.

De perimeterzone

Dit is het "skelet" van het huis: muren, ramen, luiken, deuren, sloten, enz. Dit is de zone die met voorrang moet worden versterkt.

Sommige toegangen tot het huis zijn gevoeliger. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan bedrijfsdeuren, garagedeuren, kelderdeuren, balkons en terrassen. Deze ingangen worden vaak verwaarloosd op het gebied van beveiliging. Hun sluitmechanismen bieden echter weinig weerstand tegen inbrekers, die soms niet eens het huis binnen hoeven te gaan om schatten te vinden. Kelders staan vol met wijnflessen, waarvan sommige erg duur zijn.

Garages zijn vaak opslagruimtes vol gemakkelijk te verkopen spullen (meubels, gereedschap, grasmaaiers, motoren, fietsen, enz.) Dieven kunnen er zelfs gereedschap vinden om in te breken (ladder, hamer, enz.). Een andere toegang waar niet altijd rekening mee wordt gehouden: het dak. Sommige dieven kunnen via het dak binnenkomen door gewoon wat dakpannen en isolatiemateriaal te verwijderen.

De beste manier om het huis te beschermen is het gebruik van openingsdetectoren, impactdetectoren en glasbreukdetectoren. Een praktische tip: als je balkon een verlengstuk is van dat van je buren, neem dan de moeite om de toegang tot het balkon te blokkeren.

Binnen in huis

Ondanks je waakzaamheid en de aanwezigheid van openingsdetectoren, kan een inbraak zich voordoen. Het is nog steeds mogelijk om een indringer te verjagen of te identificeren. Om dit te doen, is het raadzaam om bewegingsdetectoren te gebruiken. Het aantal detectoren varieert naargelang de grootte en configuratie van het huis. Een zolder is gemakkelijker te beveiligen dan een huis met meerdere verdiepingen en verschillende bijgebouwen.

Het is ook mogelijk om het huis uit te rusten met bewakingscamera's. Deze camera's kunnen worden aangesloten op een IP-netwerk. Deze camera's kunnen worden aangesloten op een IP-alarm of gewoon op een ADSL-telefooncentrale (onafhankelijk van een alarmsysteem). Ze kunnen worden gebruikt om te weten of er een alarm is afgegaan. Verbind ze eenvoudigweg met een computer, tablet of smartphone via een app om in het huis te kijken en zelfs, afhankelijk van het systeem, opnames te starten.

Kortom, er zijn veel manieren om je te beschermen tegen inbraak. Effectieve bescherming is vooral een kwestie van gezond verstand. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze huisbeveiligingsexperts helpen je graag verder.