Welke garagedeurmotor kiezen?

Het motoriseren van een garagedeur biedt veel voordelen, zoals meer comfort in het dagelijks leven. Het biedt ook onmiskenbare veiligheid en voegt waarde toe aan het huis.

Alle soorten garagedeuren kunnen profiteren van motorisering. In dit artikel lees je welke je moet kiezen.

Wat zijn de verschillende soorten motorisatie?

Er zijn verschillende soorten motorisatie op de markt:

  • Armmotorisatie: dit apparaat ondersteunt 2 scharnierende armen die het openen van de vleugels mogelijk maken. Het openen gebeurt op dezelfde manier als bij handmatig openen.
  • Kettingmotorisatie: dit type bestaat uit een motor die aan het plafond van de garage is bevestigd. Deze drijft een ketting aan die bestaat uit verschillende metalen schakels die met elkaar verbonden zijn door pennen. De garagedeur wordt geopend en gesloten door middel van een trekkracht.
  • Tandheugelaandrijving: dit apparaat werkt met een motor die op een rail aan de muur of het plafond loopt. Het voordeel van dit type aandrijving is dat het niet veel lawaai maakt.
  • Riemaandrijving (wormaandrijving): dit type aandrijving heeft overeenkomsten met de kettingaandrijving. In dit geval is het belangrijkste element echter een elastomeer riem, die bekend staat als zeer resistent.
  • Axiale buisaandrijving: in dit geval bevindt de motor zich in een cilinder aan de bovenkant van de garagepoort. De poort rolt zich op rond de cilinder.

Regelmatig onderhoud van de garagedeuraandrijving zorgt voor een goede werking en duurzaamheid. De geleiders, motor, rollen, enz. moeten daarom gesmeerd worden. Het is ook essentieel om de mechanische onderdelen van de garagedeur zelf te smeren. Dit om te voorkomen dat de motor vermoeid raakt als zijn beweging wordt belemmerd.

Wat zijn de verschillende soorten extra functies?

Een garagedeuraandrijving kan een groot aantal min of meer essentiële accessoires bevatten, afhankelijk van de behoeften.

  • Obstakeldetectoren: om obstakels te detecteren die het openen of sluiten van de garagedeur kunnen verhinderen.
  • Een afstandsbediening: om de eigenaar een zeker comfort te bieden, maakt dit apparaat het mogelijk om de garagedeur op afstand te openen en te sluiten.
  • Een externe box: dit is een element waarmee de garagedeur kan worden gesloten of geopend. Het kan worden uitgerust met een sleutel of een code.
  • Een radiozender: dit is essentieel voor de afstandsbediening van de garagedeur.
  • Een lampje: sommige apparaten hebben een automatisch licht dat aangaat wanneer de poort wordt geopend.
  • Een timer: dit is een systeem dat je terugvindt op garagepoorten uit het topsegment. Het opent en sluit met een vooraf bepaald interval. Het zorgt er ook voor dat de garage sluit als er niet op een knop wordt gedrukt.
  • Wandschakelaar: is een apparaat waarmee je de garagedeur kunt openen zonder een radiozender te gebruiken.
  • Een noodmelding: hiermee kun je de poort ontgrendelen in het geval van een stroomstoring of een defecte garagedeuraandrijving.
  • Een zonnepaneel of een oplaadbare batterij: met dit type apparaat kun je de garagedeur bedienen zonder dat je een directe stroomvoorziening nodig hebt.

Hoe kies je een garagedeuraandrijving?

Welk model motor je ook kiest, het is belangrijk om rekening te houden met het vermogen en deze aan te passen aan de afmetingen van de poort. Verschillende punten moeten gecontroleerd worden, zoals de hoogte van de latei, de hoogte, breedte en het gewicht van de garagedeur.

Sommige automatiseringssystemen zijn geschikt voor alle soorten poorten, terwijl andere alleen werken op bepaalde modellen.

Bovenliggende garagedeur

Een overhead garagedeur bestaat uit een enkel paneel dat draait en omhoog kantelt om te openen. Dit apparaat slingert op een rail waarlangs de deur loopt of via een contragewichtsysteem.

In geopende stand neemt de kantelende garagepoort een positie aan die evenwijdig is aan het plafond. De poort kan niet-geveerd zijn, zodat de doorgang naar buiten niet wordt belemmerd. Voor dit model is een ketting-, riem- of tandheugelmotor de ideale keuze.

Schuifdeur

Dit type poort bestaat uit verschillende secties en opent zijwaarts door over rails te schuiven. Een tandheugelmotor is perfect voor het openen van een schuifgaragedeur.

Scharnierende garagedeur

Dit is de klassieke dubbele poort met twee kleppen die naar buiten opengaan. De zijwanden en het dak blijven vrij. De scharnierende poort heeft het voordeel dat het de zuinigste poort op de markt is. Een armaandrijving is perfect geschikt voor dit type.

Roldeur

Dit type deur is gebaseerd op hetzelfde principe als het rolluik en bestaat uit lamellen die rond een as draaien die in een kast is geplaatst. Deze rust op een latei, een stuk muur boven de garageopening. Een axiale buisaandrijving is ideaal voor rolluikmodellen.

Sectionale garagedeur

Een sectionale garagedeur bestaat uit verschillende scharnierende secties met een opwaartse opening. De panelen scharnieren langs rails. Dit systeem heeft het voordeel dat het vrij stevig en goed geïsoleerd is.

Dit type deur bestaat in twee versies: verticaal openend en zijdelings openend. In de eerste versie passen de panelen onder het plafond, waardoor de twee zijwanden vrij komen. Bij de laterale opening worden de panelen op de rechter- of linkerwand geplaatst, waardoor de ruimte onder het plafond vrijkomt. De ketting-, riem- of heugelaandrijving is ideaal voor sectionale garagedeuren.

Bij het kiezen van je aandrijving moet je natuurlijk rekening houden met je budget, maar ook met de kenmerken van je garagedeur (gewicht en grootte) en het type (draaiend of niet-kantelend).