Wat zijn de beste alarmen?

Of het nu gaat om een privéwoning of een bedrijfspand, bescherming tegen inbraak is nooit genoeg. Daarom is het goed om te investeren in apparatuur die het beveiligingsniveau verhoogt. Alarmen zijn onmisbaar. Maar ook hier is het belangrijk om te weten hoe je het juiste model kiest voor jouw behoeften. Ontdek ons advies en onze selectie van de beste alarmen als leidraad.

De verschillende soorten alarmen: wat moet ik kiezen?

Om uw eigendom tegen inbraak te beschermen, biedt de markt verschillende alarmsystemen en -technologieën aan. Er zijn :

Het traditionele PSTN-alarm

PSTN-alarmen zijn het meest complex om te installeren en vereisen een aanzienlijke investering voor zowel de aankoop als de installatie. Deze varieert van 400 tot 4000 euro. De prijzen variëren afhankelijk van de te beveiligen gebieden en de grootte van het pand. Dit type alarm is meestal uitgerust met een openingsdetector en bewegingsdetectoren. Het is verbonden met het bedieningspaneel via een kabel of draadloos.

  • Voordelen:

Het is de beste keuze voor wie geen internetverbinding heeft. Het kan worden gebruikt in steden, op het platteland en op afgelegen locaties.

  • Nadelen:

Het probleem is dat het geen verbinding kan maken met een bewakingssysteem op afstand. Het kan ook geen meldingen naar de eigenaar sturen omdat het geen verbinding heeft.

Het aangesloten alarm of IP-alarm

Dit is een recent model dat interessant is vanwege het installatiegemak. Er is geen complexe kabelconfiguratie nodig. Het is over het algemeen ook voordeliger dan een GSM- of PSTN-alarm. De kosten variëren afhankelijk van de kwaliteit van het product en de diversiteit van de functies, maar ook van de voedingsmodus (batterij, accu of lichtnet).

In tegenstelling tot de klassieke variant is het verbonden met het internet via een router. Het heeft het voordeel dat het op afstand kan worden geconfigureerd: via een mobiele app of de website van de fabrikant. Het heeft ook een waarschuwingsfunctie via e-mail of sms. Er zijn zelfs geavanceerdere modellen die een audiovisuele opnamemodule met opslagmedia bevatten.

  • Voordelen:

Het aangesloten alarm heeft meerdere functies: waarschuwingen op afstand, beeldopname en -transmissie op afstand, enz. Door verbinding te maken met het internet doet het meer dan een alarm activeren. Het alarmeert de eigenaar en mogelijk bewakingsdiensten op afstand of de autoriteiten. Zonder bekabelde installatie biedt het een flexibelere ruimtelijke configuratie.

  • Nadelen:

Het feit dat het signaal via het internet wordt verzonden, impliceert de noodzaak van een router of een internetbox. Er is een goede verbinding nodig om een continue werking van het hele systeem te garanderen.

Bedraad of draadloos alarm: welke moet ik kiezen?

Afhankelijk van hun connectiviteit zijn er twee soorten alarmen: bedraad en draadloos. Elk heeft voor- en nadelen.

Bedraad alarm

Dit wordt gekenmerkt door een bekabeld verbindingsnetwerk: voor elektrische transmissie en voor signaaloverdracht. Het is uitgerust met specifieke sensoren en is verbonden met verschillende detectoren.

  • Voordelen :

Het is betrouwbaarder omdat het immuun is voor radio- en Wi-Fi-interferentie en hackpogingen. Dit geldt ongeacht de afstand tussen de besturingseenheid en de voeding. Het is ook zuiniger en vereist minimaal onderhoud. Bovendien wordt het alarm automatisch geactiveerd als de draden worden doorgesneden.

  • Nadelen:

Het enige probleem is dat het moeilijker te installeren is. Meestal is de tussenkomst van een professional vereist. De installatie is nog ingewikkelder in een oud huis. Bij renovatie is het erg ingewikkeld om de configuratie te veranderen, vooral de detectoren. Ook dit is een grote arbeidsinvestering.

Het draadloze alarm

Dit model is praktischer en interessanter vanwege de draadloze werking. Het maakt gebruik van een verbinding op afstand, meestal via internet, om het alarmsignaal te verzenden. Het maakt gebruik van een Hertziaanse radioverbinding om te communiceren met de andere onderdelen van het alarmsysteem (detectoren en centrale).

  • Voordelen :

Discreter, eenvoudiger te installeren en esthetischer. Moderner en schaalbaarder, het past zich aan alle ruimtelijke configuraties aan en kan eventueel worden toegevoegd aan het aangesloten systeem van het huis of gebouw voor centrale bediening. Bovendien heeft het verschillende innovatieve functies.

  • Nadelen:

Het is nog steeds minder betrouwbaar dan het bedrade model. Het is gevoeliger voor netwerkinterferentie en geknoei met het systeem.

Andere criteria om het beste alarm te vinden

De configuratie van het gebouw

Voor een flat is de beste keuze een alarmsysteem zonder externe sirene. Het gebruik van een externe sirene is vaak verboden in flatgebouwen. Voor een flat op een bovenverdieping is het minder essentieel om openingsdetectoren te kopen. Op de begane grond is het daarentegen wel verplicht.

Voor huizen moeten complete kits worden gekozen om bescherming te bieden tegen alle inbraakpogingen.

Sensoren voor alarmsystemen

Om het beste alarm te kiezen, moet de keuze van de sensoren ook worden afgestemd op de configuratie van het pand. Opties zijn onder andere:

  • Een bewegingsdetector die het alarm activeert wanneer een indringer het detectiegebied betreedt
  • Een openingssensor (ramen en deuren) die het alarm activeert als de opening geforceerd wordt
  • Een trillingssensor die in werking treedt bij trillingen veroorzaakt door gebroken glas of een antidiefstalslot.

Het alarmsysteem

Dit zijn de waarschuwings- en alarmmodules in geval van detectie van een inbraak. Er zijn interne sirenes aanwezig. Over het algemeen verboden in sommige gebouwen, zijn er ook externe sirenes met flits. Dan is er nog de telefoonzender waarmee je kunt bellen of berichten kunt sturen naar geregistreerde nummers in het geval van een inbraak.

Bedieningssystemen

Er zijn verschillende besturingsopties voor alarmsystemen. De meest voorkomende zijn

  • het toetsenbord voor installatie binnenshuis
  • de afstandsbediening om het alarm op afstand te bedienen
  • de badge om het apparaat automatisch te activeren/deactiveren wanneer nabijheid wordt gedetecteerd.

Ons advies voor het kiezen van een alarm

Houd bij het kiezen van uw alarm rekening met uw verschillende behoeften op het gebied van veiligheid en comfort, de frequentie van de bezoeken aan uw huis of bedrijfspand en de configuratie van uw woning. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan producten met NF A2P-certificering. Dit is een garantie voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Ons klantenserviceteam staat klaar om u te begeleiden bij uw alarmkeuze. Afhankelijk van je behoeften, je budget en de beperkingen van je woning kunnen zij je verschillende alarmopties aanbieden. Neem gratis contact met hen op voor hun advies.