bedrade of draadloze videobewaking?

Op het gebied van videobewaking is er veel apparatuur op de markt. De gebruikte technologieën, prestaties, installatiegemak en kosten variëren van product tot product.

Afhankelijk van je beveiligingsbehoeften kun je, naast deze criteria, kiezen voor bedrade of draadloze videobewaking. Elk systeem heeft voor- en nadelen.

In het volgende artikel vindt u meer informatie om u te helpen bij uw keuze als u overweegt een videobewakingssysteem te installeren voor uw eigen veiligheid of voor de beveiliging van uw eigendom.

waarom een videobewakingssysteem gebruiken?

Met een videobewakingssysteem, bedraad of draadloos, hebt u permanent zicht op de belangrijkste punten van uw pand of een gebied dat moet worden bewaakt. Hierdoor kunt u onmiddellijk reageren in geval van een inbraak of incident.

Videobewaking heeft ook een afschrikkend effect tegen indringers. De aanwezigheid van bedrade of draadloze camera's beperkt en/of voorkomt ongewenste indringers.

Een videobewakingssysteem kan ook ongelukken, diefstal of sabotage voorkomen. U bent altijd op de hoogte van wat er in uw huis of bedrijf gebeurt.

Wat is bekabelde videobewaking?

Bedrade videobewaking is, zoals de naam al zegt, een alarmsysteem waarbij de onderdelen van het systeem met elkaar verbonden zijn door draden of kabels. Bedrade videobewaking kan worden geïntegreerd met bewegingsdetectoren, een alarmcentrale, een recorder, een monitor, een pc en een sirene die je waarschuwt bij een inbraak of poging tot inbraak. Het bedrade videobewakingssysteem wordt aangesloten op het lichtnet.

Wat is draadloze videobewaking?

Wanneer het bewakingssysteem is aangesloten op camera's die geen kabels nodig hebben, wordt het draadloze videobewaking genoemd. Het systeem maakt gebruik van radiogolven om de camera's te verbinden met een ontvanger die communiceert met een connector of pc. WIFI is de belangrijkste verbinding voor draadloze videobewaking.

wat zijn de voordelen van bekabelde videobewaking?

Bedrade videobewaking is voordelig in termen van prestaties.

Kwaliteit beelden

De verkregen beelden hebben vaak een hogere resolutie en maken een betere bewaking mogelijk.

Gegevensoverdracht over lange afstand

Het transmissiebereik is groot. Afhankelijk van de resolutie van de verzonden beelden en de technische kenmerken van de camera kan dit bereik oplopen tot 800 m, of zelfs meer dan 1000 m bij de meest geavanceerde modellen. Met de nieuwe HCDVI technologie kan datatransmissie via coaxiale kabel tot 1200 m reiken zonder verlies van videokwaliteit. De framerate is sneller en stabieler.

Verbeterde prestaties van een router of signaalrepeater

Bij een netwerkinstallatie is een router of repeater nodig om de prestaties van het bewakingssysteem te verhogen

De transmissie wordt niet beïnvloed door de omgeving

Het bedrade videobewakingssysteem wordt niet beïnvloed door ongunstige weers- of omgevingsomstandigheden. Ongeacht de configuratie van het te bewaken gebied, inclusief de aanwezigheid van obstakels zoals muren, gebouwen of beton, wordt de kwaliteit van de beeldoverdracht niet aangetast.

De transmissie wordt ook niet verstoord door parasitaire elektrische installaties die de videokwaliteit kunnen aantasten.

Toegang op afstand via een speciale toepassing

Door het systeem aan te sluiten op een pc en een speciale app te gebruiken, kan bedrade videobewaking op afstand worden benaderd via een smartphone. De camera's worden verbonden met het netwerk en het bedrade videobewakingssysteem kan op afstand worden bediend.

Veiligere videobewaking

Omdat het systeem onafhankelijk van het WIFI-netwerk in een netwerk is opgenomen, is er geen risico op signaalinterferentie. Omdat het systeem op het lichtnet is aangesloten, is de kans op schade aan het systeem minimaal.

Bedrade videobewaking is krachtig in termen van videokwaliteit en veiligheid van het bewakingssysteem en verbetert daarom de veiligheid van uw pand of het gebied dat moet worden bewaakt.

wat zijn de voordelen van draadloze videobewaking?

Eenvoudige installatie

Het eerste voordeel van draadloze videobewaking is het installatiegemak. Het bewakingssysteem kan door de gebruiker zelf worden geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant van de apparatuur. Het is niet nodig om een professional in te huren om draadloze videobewaking te installeren. Bovendien is het in het geval van een systeemstoring gemakkelijker om vervangende onderdelen te vinden.

Groter bewakingsgebied

Aangezien de installatie niet moeilijk is, kunt u het te bewaken gebied gemakkelijk uitbreiden door camera's te installeren op basis van uw beveiligingsdoelstellingen.

Videobewaking zonder werkzaamheden

Draadloze videobewaking vereist geen bouwwerkzaamheden, zoals het verwijderen en leggen van kabels. U kunt vrij camera's installeren op basis van uw beveiligingsbehoeften om een brede bewakingsdekking te bereiken zonder beperkingen op het gebied van bekabeling of het aantal Ethernet-poorten.

Draadloze videobewaking is flexibel

Een ander voordeel is de flexibiliteit. U kunt de videobewaking naar wens verplaatsen. Zelfs als u verhuist, kunt u het videobewakingssysteem eenvoudig verwijderen en meenemen.

Een uitbreidbaar systeem

Draadloze videobewaking is ook uitbreidbaar. Randapparatuur, zoals camera's, kunnen zonder problemen worden toegevoegd als dat nodig is. Je kunt het zelfs aansluiten op een domoticasysteem voor meer gecentraliseerde bewaking.

Stand-alone apparaten

In een draadloos videobewakingssysteem zijn camera's meestal uitgerust met oplaadbare batterijen. In het geval van een stroomstoring werkt het videobewakingssysteem ononderbroken zonder te stoppen met opnemen. Het is echter noodzakelijk om het oplaadniveau van de batterij te controleren om te voorkomen dat opnames verloren gaan of dat de camera's niet kunnen worden bewaakt.

Real-time melding

U kunt draadloos communiceren met het videobewakingssysteem om realtime meldingen te ontvangen in geval van een alarm.

Nadelen van bekabelde videobewaking

Hoge installatiekosten

Bedrade videobewaking is goedkoper in aanschaf. De installatie van het systeem vereist echter bouwwerkzaamheden om de kabels te leggen. De kabels moeten bijvoorbeeld worden ingebed of door een muur worden geleid. Om bedradingsproblemen te voorkomen, is het in veel gevallen nodig om voor de installatie contact op te nemen met een specialist. Als de apparatuur voldoet aan de NF&a2p-norm, die door veel verzekeraars wordt vereist, kan alleen een professional een certificaat afgeven. Deze installatie brengt extra kosten met zich mee.

Relatief dure apparatuur

Hoewel basissystemen minder kosten, zal de apparatuur duurder zijn naarmate deze duurder is. Een betrouwbaar videobewakingssysteem van goede kwaliteit kost al gauw tussen de €500 en €800 aan apparatuur, en de kosten voor installatie door een professional moeten ook in rekening worden gebracht.

De noodzaak van een professional voor netwerkconfiguratie

De configuratie van het systeem vereist ook de tussenkomst van een professional voor een goede netwerkconfiguratie om storingen te voorkomen.

Een meer gecompliceerde deïnstallatie

Bij een verhuizing is de verwijdering van het videobewakingssysteem gecompliceerder, omdat de bekabeling moet worden gedemonteerd, die zich vaak in de muren bevindt als er voor een discrete installatie is gekozen.

Discrete videobewaking

Je moet een router voor het systeem installeren en de camera's niet verplaatsen.

Lelijke bedradingsinstallaties

Hoewel fabrikanten hun best doen, moet worden erkend dat bekabeling lelijk kan zijn in een flat of huis.

wat zijn de nadelen van draadloze videobewaking?

Onbevredigende beelden in vergelijking met bekabelde videobewaking

Een van de nadelen van draadloze videobewaking is de wisselende kwaliteit van de geleverde beelden, hoewel dit afhangt van de gebruikte apparatuur. Vergeleken met bedrade videobewaking is de snelheid waarmee beelden worden verzonden nog lager en kan deze variëren afhankelijk van de omgeving.

Beperkte transmissieafstand

De transmissieafstand is beperkter dan bij bedrade videobewaking.

De transmissiekwaliteit is afhankelijk van de omgeving

Beeldtransmissie kan worden beïnvloed door weersomstandigheden of door de aanwezigheid van parasitaire elektrische installaties. De beeldtransmissie is ook afhankelijk van de configuratie van de ruimte of het gebied dat moet worden bewaakt. Obstructies zoals betonnen of stenen muren kunnen de communicatie verstoren. Als de te bewaken ruimte meerdere verdiepingen heeft, kan de communicatie ook worden beïnvloed en zal het systeem niet effectief zijn.

Opgeslagen gegevens kwetsbaarder

Als gegevens worden opgeslagen op een micro SD-kaart, bestaat het risico van gegevensverlies omdat de kaarten kunnen worden verwijderd. Als gegevens online worden opgeslagen maar via een openbaar netwerk worden verzonden, bestaat er ook een risico op hacken.

Daarom is een draadloos videobewakingssysteem kwetsbaarder voor hacking dan een bedraad videobewakingssysteem. Dit kan het systeem in gevaar brengen als hackers erin slagen toegang te krijgen tot het bewakingssysteem.

Relatief hoge aanschafkosten

We moeten ook erkennen dat de kosten van draadloze videobewaking nog hoger zijn dan die van een bedraad systeem.

Onze experts staan klaar om u te helpen bij uw keuze tussen een bedraad en draadloos videobewakingssysteem. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een gratis adviesgesprek.